عادت میلیون دلاری
اثرات خواب
ایلان ماسک یکی از ثروتمندترین و موفقترین افراد جهان تنها روزی ۴ ساعت میخوابد!
کمی که در شبکههای اجتماعی بخصوص اینستاگرام چرخ میزنیم محتواهایی نظیر ایلان ماسک روزی ۲۰ ساعت کار میکند، بیل گیتس کلا نمیخوابد (شوخی) و … مواجه میشویم. از آنجا که به محتواهای اینستا نمیشود به سادگی اعتماد کرد با کمی جستجو در کلاسها، کتابها و راهنمایی متخصصان علوم اعصاب متوجه شدم که این جملات از ریشه اشتباه هستند. اثرات بیخوابی و کمخوابی شدیدتر از آن چیزی بود که حتی فکرش را میکردم. متوجه شدم خواب بیکیفیت و ناکافی جنبههای مختلف زندگی مانند: اهمالکاری، تصمیمگیری و … را تحت تاثیر قرار میدهد.
در مقالهای که در سایت فوربز تحت عنوان «۵ عادت خلاقترین رهبرهای جهان» نوشته شده است، اولین نکتهای که به چشم میخورد مورد یک آن مقاله است که در آن نیز اشاره به خواب کافی دارد.
برخی از کارآفرینان نشان میدهند که چهقدر کم میخوابند، به این معنی که افرادی که زیاد میخوابند تنبل هستند یا برای موفق شدن مناسب نیستند. اما این حکایتها تنها به درد همان فیلمها و کتابهای انگیزشی میخورد و در دنیای واقعی کاربردی ندارد. البته این موضوع نه تنها بین کارآفرینان بلکه در بین تعداد زیادی از افراد جامعه هم وجود دارد که کسانی را که به خواب خود اهمیت میدهند را با الفاظی مانند تنپرور، تنبل و … مورد خطاب قرار میدهند.
جف بزوس، بینانگذار آمازون سعی میکند ۸ ساعت در شب بخوابد، او استدلال میکند که ما فقط میتوانیم چند تصمیم با کیفیت بالا در روز بگیریم، پس لازم است انرژی کافی داشته باشیم.
حتی خواب و خوابیدن در فرایند یادگیری نیز تاثیر دارد. خانم باربارا اوکلی در کتاب یادگیریِ یادگیری می گوید: «هنگام خواب، مغز هر آنچه را در طول روز یاد گرفته است دوباره تمرین میکند.»
خواب کافی
شاید برایتان این سوال پیش بیاید از کجا بدانیم، چه مقدار خواب برای ما کافیست؟ یکی از راهکارهایی که میتوان استفاده کرد این است که برای مدتی مثلا یک الی دو هفته شبها در ساعت مشخص (نه خیلی دیر، نه خیلی زود) بخوابیم و صبحها بدون اینکه ساعت زنگ بزند بیدار شویم. به این ترتیب متوجه میشویم که خواب مورد نیاز ما چقدر است. البته به نظر من تنها کمیت و ساعت خواب ما مهم نیست بلکه توجه به بهداشت خواب و داشتن خواب با کیفیت نیز یکی از مواردی است که میتواند بر کیفیت زندگی ما اثرگذار باشد. یکی از مهمترین راهکارها در این راستا میتواند استفاده از تشک و بالش خوب باشد.
عادت
اثر عادتها در زندگی غیرقابل چشم پوشیست. بخش زیادی از رفتارهای ما براساس عادتهای ماست. عادتها میتوانند ما را از یک انسان موفق به ناموفق و برعکس تبدیل کنند. هرچند که به نظر من موفق بودن بسیار نسبیست اما بیایید فرض کنیم انسان موفق کسی است که به اهداف، برنامهها و اقداماتی که مدنظرش هست میرسد. اینکه ما هدفی در زندگی داشته باشیم بدون اینکه عادتی در راستای آن داشته باشیم به ظاهر کاری مسخره میآید. یادمان نرود در ابتدا ما عادتها را میسازیم و بعد آنها هستند که ما را میسازند.
همانطور که در ابتدای متن نیز مطرح کردیم یکی از عادتهایی که رهبران خلاق در جهان دارند، داشتن خواب کافی و با کیفیت میباشد و افسانههایی مانند کار کردن بیوقفه و بدون استراحت تنها همان افسانه باقی میمانند.
در انتها میشود گفت برای موفقیت باید بخوابیم!
منابعی که به من ایده دادن:
https://www.forbes.com/sites/carminegallo/2022/10/30/five-habits-of-the-worlds-most-creative-leaders/?sh=16cd05f9314a
کتاب یادگیری یادگیری، باربارا اوکلی، نشرنوین
مهرسا شرعالاسلام
پیام بهرامپور
دیدگاهتان را بنویسید