عادتهای خرد، عادتهای اثرگذار
فکر کنم برای همه ما این موقعیت پیش آمده که تصمیم گرفتهایم، روزی یک ساعت زبان بخونیم، هر روز به پیادهروی برویم و کتاب بخوانیم، رژیم لاغری خود را شروع کنیم و مواردی از این دست. بخصوص اگر در شبکههای اجتماعی بلاگرها و یا افراد موفق را دنبال کرده باشیم این اشتیاق ما بیشتر هم شده و احتمالا تعدادی از ما نیز برای مدت کوتاهی این اقدامات را انجام داده ولی رها کرده و عذاب وجدان انجام ندادن آن را همیشه همراهمان داشتهایم و حتی ممکن است با خود جملاتی نظیر : نه! من این کاره نیستم…. را نیز تکرار کرده باشیم.
ریزعادت
در این مقاله چند گام عملی در جهت رسیدن به مواردی که در بالا مطرح شد را، بررسی کنیم. یکی از راههای کمککننده این است که به قدرت ریزعادتها باور داشته باشیم و از گامهای کوچک شروع کنیم. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که ریزعادتها چیست؟ به صورت خلاصه میتوان گفت که ریز عادتها یا عادتهای خرد، گامها و اقدامات کوچک در راستای اهدافمان هستند که نتایج بزرگی را برای ما رقم میزنند. این اقدامات باید آنقدر ساده و کوچک باشند که انجام ندادنشان از انجام دادنشان سختتر باشد. مثلا اگر قرار است ورزش کنیم و برایمان سخت است که این کار را انجام دهیم و هر روز آن را به روز بعدی منتقل میکنیم، میتوانیم برنامهریزی کنیم جای روزی دو ساعت باشگاه رفتن، تنها روزی دو حرکت شنا انجام دهیم یا اگر قرار است زبان جدیدی را یاد بگیریم و برایمان به هر علتی سخت است میتوانیم با روزی یک کلمه شروع کنیم.
سنگ بزرگ علامت نزدن است؟
حال شاید این سوال برای شما پیش بیاید که من همیشه تصمیم گرفتهام روزی یک ساعت زبان بخوانم، یک ساعت پیادهروی بروم و… چرا باید روزی یک کلمه زبان بخونم یا تنها دو حرکت شنا بزنم؟ آیا تاثیری دارد؟
به نظر من همین که ما تصمیم میگیریم، یک کاری که از نظرمان بزرگ است مثلا یک ساعت زبان خواندن، دو ساعت پیادهروی کردن را انجام دهیم؛ انواع اقسام ترسها،فکرها و بهانهها نظیر: وای یک ساعت زمان خیلی زیادیه، من هر روز سرکارم و نمیرسم این همه زمان رو بذارم، یک ساعت زبان خوندن برای من خیلی سخته و… در ذهنمان میآید.
خوبی ریزعادتها این است که زمان کمی از ما میگیرد، دشواری کمی دارد، انجام آن آسان است و به همین دلیل بهانه هایی از این قبیل را نیز کم میکند.
اینجاست که میشود گفت: گویا گاهی سنگ بزرگ علامت نزدن هست.
گامهای ساخت عادت
احتمالا اکثر ما یک فهرست طولانی از عادتهایی برای ایجاد و ترک کردن داریم و تمایل داریم که هر چه سریعتر تمامی آنها را به سرانجام برسانیم. اما بیایید کاملگرایی را رها کنیم و برای شروع تنها یکی از آنها را انتخاب کنیم. کافیست کمی زمان بذاریم و فهرستمان را بررسی کنیم و ببینیم اولویت با کدام یک از اینهاست. کدام یک برای شرایط الان ما کاری معنادار است و تغییر و نتیجه مدنظرمان را ایجاد میکند، آن را انتخاب و اقدام کنیم.
حال کافیست متناسب با شرایط خودمان گام کوچکی را در راستای رسیدن به آن و با توجه به مواردی که در بالا گفتیم یعنی برای ما آسان باشد، زمان کمی از ما بگیرد و…انتخاب کنیم و شروع را برای خودمان آسان کنیم.
در اینجا لازم به ذکر است که شاید برای ما روزی یک کلمه انگلیسی خواندن گام مناسبی باشد و برای همکار ما، دوستانمان و … با توجه به شرایطی که دارند روزی دو صفحه خواندن گام مناسبی باشد پس باید حتما این نکته را مدنظر داشته باشیم. پس از اینکه گام مناسب خودمان را انتخاب کردیم زمانی را که به نظرمان برای انجام این کار مناسب است تعیین میکنیم. برای مثال اگر کارمند هستیم میتوانیم هر روز در مسیر بازگشت به خانه تنها یک ویدیو ۱۵ دقیقهای در تد ببینیم یا به یک صوت ۵ دقیقهای انگلیسی گوش بدهیم.
مثلا یکی از زمانهایی که برای من مناسب است صبح است. من هر روز صبح پس از اینکه از خواب بیدار میشوم و قبل از اینکه کاری را شروع کنم سعی میکنم حداقل یک دقیقه مراقبه کنم.
زنجیره بسازید
جایی در کتاب کی نوشته دنیل پینک خواندم که آقای ساینفلد کمدین معروف عادت بسیار خوبی دارد و آن، این است که هر روز متنی را بنویسد. او در یک تقویم، هر روزی که این کار را انجام میدهد با یک ضربدر قرمز مشخص میکند. ما هم میتوانیم از این تکنیک آقای ساینفلد استفاده کنیم و هر بار که گام مدنظرمان را انجام دادیم در تقویممان یک علامت بزنیم، با این کار یک زنجیره درست میشود و هرچقدر که ادامه دهیم این زنجیره بزرگ و بزرگتر میشود که دیدن آن هم میتواند به ما حس خوبی بدهد و هم برای ادامه دادن به ما انگیزه دهد.
اگر شما هم مثل من جز آن دسته افرادی هستید که استفاده از تقویم برایتان سخت است، میتوانید از نرمافزارهایی که برای این کار ساخته شده و به آنها ردیاب عادت هم گفته میشود، استفاده کنید.
در این مقاله متوجه شدیم که برای ساخت عادتهای مدنظرمان میتوانیم از ریزعادتها استفاده کنیم. نکته مهم این است که یادمان نرود حتما متناسب با شرایط خودمان گام مدنظر و زمان مناسبی برای انجام آن را انتخاب و اقدام کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید