مانند یک حرفهای یاد بگیر!
آیا برای شما هم مانند من این سؤال پیش آمده که چرا در یک کلاس آموزشی بعضی افراد نتایج شگفتانگیزی میگیرند و با رضایت کامل دوره رو به انتها میرسانند اما در همان کلاس افرادی هستند که نه تنها نتیجه نمیگیرند بلکه بعد مدتی حتی زحمت حضور در آن کلاس را هم به خود نمیدهند؟؟
چه اقداماتی یا تفاوتهایی در افراد وجود دارد که باعث بروز چنین اتفاقاتی میشود؟ یکی از مواردی که در اینجا مطرح میشود بحث یادگیریِ یادگیری و یادگیرندهی حرفهای بودن است. این که ما تلاش کنیم بهتر یاد بگیریم یا به عبارت دیگر، یاد بگیریم که چگونه میتوانیم بهتر یاد بگیریم.
چرا باید یادگیرنده حرفهای باشم؟
مبحث یادگیرنده حرفهای بودن آنقدر مهم و تاثیرگذار هست که میتوان فرایند یادگیری خود را به پیش و پس از آن تقسیم کرد. با تمرین این مهارت (بله درست متوجه شدید به نظر من این مبحث یک مهارتیاست که پیشنهاد میکنم همه آن را یاد بگیرند) یاد میگیریم که به آموزشها با دید دیگری نگاه کنیم و یادگیری بهتری داشته باشیم، همچنین آنها را به مرحله عمل برسانیم و در راستای اقدامگرا بودن قدم برداریم. پس از یاد گرفتن این مهارت از هر فردی نکتهای برای یادگیری خواهیم داشت و گفتن جملههایی مانند این کلاس چیزی برای من نداشت مسخره خواهد بود. این مبحث آنقدر برای من اثرگذار بود که پس از آن که به آن آگاه شدم، از هرفرصتی برای به اشتراک گذاشتن آن با دیگران استفاده میکنم از جمله نوشتن این مقاله مهم.
راهکار یادگیرنده حرفهای بودن چیست؟
قطعا اکنون برایتان این سوال پیش آمده، که چطور میتوانیم یادگیرنده حرفهای باشیم؟
- از ابزارهای مهم یک یادگیرنده حرفهای کاغذ و قلم اوست. پس برای یادگیرنده حرفهای بودن لازم است تا جای ممکن کاغذ و قلم همراهمان داشته باشیم و یادداشت برداری کنیم.
- اکثر ما در مدرسه و دانشگاه به دنبال آن بودیم که جزوه کاملی بنویسیم، حفظ کنیم و سپس امتحان دهیم (متاسفانه معمولا بعد امتحان تمام آن مطالب هم یادمان میرفت) اما برنامهای برای اجرای آن مطالب در زندگی، کسبوکار و… نداشتیم. از این به بعد تصمیم میگیریم حین یادگیری از هرمنبعی کلاس، کتاب، پادکست و … برای خودمان یک نقشه اقدام تهیه کنیم و مواردی که مدنظرمان هست را در زندگی اجرا کنیم.
این نکته مهم یادمان نرود که به عنوان یک یادگیرنده حرفهای اطلاعاتی که دریافت میکنیم رو ابتدا شخصیسازی کنیم، بعد اولویتبندی کنیم و سپس برای رسیدن به اهدافی که گذاشتهایم برنامهریزی و اقدام کنیم.
- دور از دسترس گذاشتن عوامل حواسپرتی مانند: گذاشتن تلفن همراه در اتاقی دیگر، خاموش کردن اعلانات گوشی، بستن صفحات اضافی مرورگرها در وبینارها و… نیز راهکار دیگری است که بسیار کمککننده میباشد.
نکته کنکوری: در اکثر گوشیهای هوشمند گزینهای به نام مزاحم نشوید یا Do not disturb هست، که با فعال کردن آن اعلانات غیرضروری برایمان نمایش داده نمیشود.
- نسبت به دانستهها و دانش خودمان متعصب نباشیم و نظرات مختلف و مخالف رو تا انتها گوش بدهیم. فراموشمان نشود که حتی نظرهای مخالف هم میتوانند مطالب قابل تأملی برای ما داشته باشند.
- فقط دنبال مطالب جدید نباشیم، بلکه دنبال این باشیم که چگونه میتوانیم به مطالبی که یاد میگیریم عمل کنیم.
- سعی کنیم فرایند یادگیری را برای خودمان لذتبخشتر کنیم. برای مثال من عاشق یادگیری با نرمافزار هستم و از این رو برای یادگرفتن زبان آلمانی از نرم افزار دولینگو استفاده میکنم. پس خوب است زمانی را صرف کنیم و راههایی برای لذتبخشتر کردن یادگیری پیدا کنیم.
- بخشنده باشیم و مطالبی که یاد میگیریم با دیگران هم به اشتراک بگذاریم. یاد دادن به دیگران باعث میشود خودمان هم بهتر یاد بگیریم و حتی متوجه شویم که در کدام قسمتها ابهاماتی برایمان وجود دارد و نیاز هست بیشتر در مورد آن مطالعه یا جستجو و … کنیم.
- با احساس گیجی کنار بیایم، اکثر ما در شروع و ابتدای هر کاری ممکن است کمی احساس گیجی کنیم، این احساس طبیعی است تنها کافیست آن را بپذیریم و حواسمان باشد که با تمرین و تکرار میتوانیم پیشرفت کنیم و نسبت به گذشته خودمان بهتر شویم.
- از شکست نترسیم، کافیست شروع کنیم و در مسیرمان هر ازچندگاهی بایستیم، بازنگری کنیم و هرجا نیاز بود اصلاح کنیم و باز به مسیرمان ادامه بدهیم.
در این مقاله با هم چند راهکار برای یادگیری بهتر یاد گرفتیم. حال میتوانیم با دید دیگری به کتابها، پادکست، دورههای آموزشیمان و … نگاه کنیم و در راستای عملگرا بودن گام برداریم.
دیدگاهتان را بنویسید