عمیق، کمیاب، نایاب
هرچه کمیابتر گرانتر.
همانطور که در مقالات قبلی خواندیم یکی از مواردی که در آینده کمیابتر و نایابتر خواهد شد، تمرکز و متمرکز بودن میباشد. تمرکز گوهر گرانبهایی است که متاسفانه ما آن را به بهایی اندک به حواسپرتیهایی مانند: وقت تلف کردن در شبکههای اجتماعی، اعلانات تلفن همراهمان و … می فروشیم.
یکی از راهکارهایی که در این موقعیت به کمک ما میآید و برای کار متمرکزانه میتواند موثر باشد، مهارتی است به نام کار عمیق.
در کتاب کار عمیق نوشته کال نیوپورت یکی از تعاریفی که برای کار عمیق آورده شده، این است: (فعالیتهایی حرفهای که با تمرکز کامل و به دور از حواسپرتی انجام میشوند و کاری میکنند که از تواناییهای شناختیتان بیشترین بهره را ببرید. این کوششها ارزشهای جدید بهوجود میآورند و مهارتهای شما را ارتقا میدهند و تقلید کردن ازشان سخت است.) به عبارت سادهتر یعنی اینکه زمانی که میخواهیم کاری را انجام دهیم تا جای ممکن تمام عوامل حواسپرتی را از خود دور کرده و تمام تمرکز و دقتمان را تنها روی همان کار قرار دهیم و مهمترین اولویت و کارمان، همان کاری باشد که در آن لحظه در حال انجام هستیم. تنها رعایت همین نکته باعث میشود، بازدهی بیشتری داشته باشیم.
چرا باید عمیق کار کنیم؟
در دنیای الان بسیاری چیزها از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و… تا یوتیوب، نماوا، فیلیمو، نتفلیکس و … به نحوی طراحی شدهاند تا توجه ما را به خود جلب کنند. همانند میدان مسابقهای ناعادلانه، که برنده و پیروز آن میدان توجه بیشتر ما و در نتیجه مزایا و درآمد بیشتری را تجربه خواهد کرد، اما در اینجا داشتن مهارتی مانند کار عمیق میتواند ورق بازی را به نفع ما برگرداند.
بسیاری از ما ممکن است در طول روز زمان زیادی را صرف کسبوکارمان، درس خواندن و … کنیم اما اگر برای مدتی کارها و اقداماتی که در طول روز انجام می دهیم را بازنگری کنیم متوجه می شویم که در بین ۸-۹ ساعت زمانی که گذاشتهایم، شاید تنها تعداد ساعت اندکی، مفید کار کرده باشیم و باقی زمانها را بدون آن که آگاه باشیم احتمالا با حواسپرتیها میگذرانیم.
از طرفی متاسفانه این باور خیلی رایج شده است که بسیاری افراد با افتخار می گویند: من به طور همزمان چند کار را انجام میدهم. اما این افسانهای بیش نیست. در هر زمان تنها یک کار را میتوانیم انجام دهیم، با سرعت بین کارهای مختلف جابجا میشویم و به اشتباه تصور میکنیم که چند کار را همزمان انجام میدهیم. از طرفی انجام چند کار همزمان باعث میشود که تمام تمرکزمان روی آن کار نباشد، برخلاف کار عمیق که باید تمام توجهمان در مدت زمانی که مدنظرمان است تنها روی یک کار باشد و از انجام کار دیگر خودداری کنیم و به همین دلیل بازدهی بیشتری نیز خواهیم داشت.
چگونه عمیق کار کنیم؟
یکی از راههایی که برای انجام کار عمیق میتوانیم پیش ببریم، این است که مدت زمان مشخصی را برای خود در نظر بگیریم برای مثال ۳۰ دقیقه (برای این کار میتوانیم از یک زمانسنج نیز کمک بگیریم) و در آن زمان تنها یک کار، ترجیحا مهمترین کارمان و یا بخشی از مهمترین کارمان را انتخاب و انجام دهیم. پس از اتمام این زمان خوب است برای چند دقیقه مثلا ۵ دقیقه استراحتی عمیق داشته باشیم. میتوان برای استراحت عمیق مراقبه کرد. بهتر است در این زمان سراغ تلفن همراهمان و شبکههای اجتماعی نرویم. پس از اینکه به طور عمیق استراحت کردیم حال نوبت این است که دوباره کار عمیق کنیم و همانند بازه زمانی قبلی در این زمان نیز تنها مشغول به انجام یک کار شویم و به همین ترتیب ادامه دهیم.
یادمان نرود کار عمیق نیازمند استراحت عمیق نیز هست. پس لازم هست برنامهای برای استراحت عمیق داشته باشیم. استراحت کردن بر افزایش بازدهیمان نیز میتواند موثر باشد. همچنین لازم است حتما عوامل حواسپرتی را از خود دور کنیم تا حین کار عمیق وسوسه نشویم به سراغشان برویم.
جمعبندی
در این مقاله در رابطه با کار عمیق صحبت کردیم و متوجه شدیم با انجام تنها یک کار در هر زمان علاوه بر داشتن تمرکز میتوان از زمان خود نیز بیشترین بهره را برد.
پ.ن: این مقاله برداشتی از کار عمیق است و به طور دقیق به آن پرداخته نشده است.
منبع ایده:
کار عمیق، کال نیوپورت، نشر میلکان
وبینار ۱۰۰ دقیقه تا تمرکز، آرامیا
دیدگاهتان را بنویسید